1. Welcome to the Digiex Download Center, you are welcome to download anything you like here, no registration is required! We offer direct download links with no captchas or wait times.
    We do our best to ensure no content infringes copyrights, and provide a DMCA Takedown Request Form to request the removal of content from Digiex

Digiex Exclusive: Premade Windows 98 Virtual Machine for use with older games

Discussion in 'Applications' started by Assassin, Jan 28, 2009.

  1. asro

    asro New Member

    Joined:
    May 17, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    hmm ill give it a shot, if i dont post again, that means it worked! :D thanks in advance for your help
     
  2. robotman5

    robotman5 Member

    Joined:
    Mar 21, 2009
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Location:
    Canada
    Wow thanks this should be useful for me!
     
  3. r0adkill24

    r0adkill24 New Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    DUDE this is awsome!!!!!! Thanks to you, now I can play my older games including Braindead13, Dragon's Lair 1&2, and Space Ace 1&2!!!!!!!!!
     
    NovaScotiaHFX likes this.
  4. JEagle

    JEagle New Member

    Joined:
    Jun 25, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I'd love that what video card is set

    :DTitcher thanks for offering please post or send it to me
    Thanks jeagle
     
  5. Michelle Buterbaugh

    Michelle Buterbaugh New Member

    Joined:
    Jun 25, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I have been trying to install my Win98 SE in VMWare for about a month now. I have tried making my disk into an ISO and I still can't seem to get it to work. I would love to try your VMware img if possible. I even tried installing 95 same thing. I have a few games that will not work even in compatability mode so I am in need of this for those games. Thank you
     
  6. TravelingTardis

    TravelingTardis New Member

    Joined:
    Jun 25, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Ok this is my post from earlier. I messed up on my registration. I didn't want my name displayed. Pleas let me know if the VMware is still available. THank you
     
  7. erojs

    erojs New Member

    Joined:
    Jul 15, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    problem with shared folders

    Does anybody have problems with shared folders?
    When I share folder from local hard drive, it appears as network mounted drive.
    In windows itself it can be easy accessed and listed through folders, however in DOS applications it is not working, e.g. dos applications can not access files from shared folder.
    In norton commander contents of the folder (subfolders, files) cannot be opened and some unrecognized characters appears at the end of the names.
    But if I share the same folder in regular way and access it through network interface, everything works! But the transfer speed is not brilliant, so it is not and option.
    I tried different windows98se image and experienced the same problem, so I guess it is Virtual PC problem.
    fshare.exe from DOS additions do not operate under windows environment.
    Is there a way to access host shared folder from guest windows 98se directly? or anyone knows the solution for shared folders function?
     
  8. Rick

    Rick Moderator

    Joined:
    Jul 14, 2010
    Messages:
    2,853
    Likes Received:
    1,285
    Location:
    The Matrix
    its working right. just copy the files you need on to the desktop
     
  9. mmoyles

    mmoyles New Member

    Joined:
    Sep 21, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Expanded memory is a very old MS-DOS phenomenon. Windows versions up to Win98SE (ME was really a tweaked out version of 98) all still used an MS-DOS "kernel", MSDOS.sys, io.sys. The "shell" was command.com.
    You can run DOS application from a pure command line with these OSes but some ancient drawbacks will come to light, such as the need for expanded memory. DOS was originally designed to use up to 640k (assuming the machine would only have about 1MB, leaving the difference to other functions...) of memory, which seems ridiculous today, but at the time that is how they made it. As it became clear that this was inadequate a number of memory schemes were developed to utilize more memory. Many DOS programs have specific needs regarding the first 640k (conventional memory), and you will have to do your own research to figure that out, but "upper memory", extended memory, and expanded memory refer to memory beyond 640k. You can set this up by editing config.sys (and probably autoexec.bat as well) to load memory managers emm386.exe and himem.sys.

    Sorry to carry on like that, it's rare these days that I get to use this old knowledge. One could go into much more detail, but... the DOS version with Win98 is 7.1 I believe, and I would have thought that it would be "pre-setup" for extended memeory, but the GUI has its own system, so what the hell. For all that I can't tell you exactly what to do, but if you look around a bit you should find more info on how to do this. Oh, you may also need to run MSCDEX.exe and possibly other DOS drivers get full functionality... (sound, mouse, etc. good old autoexec.bat...)
     
  10. ojsh

    ojsh New Member

    Joined:
    Oct 18, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    wow!!! Thank you this is so awesome and easy!
     
    NovaScotiaHFX likes this.
  11. kk.swaami

    kk.swaami New Member

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Is it possible to run it in Oracle Virtualbox? because it starts and says 'You can now safely turn off your computer. If you want to restart press CTRL+ALT+DEL'. What could be the problem?. Please guide.
     
  12. InsaneNutter

    InsaneNutter Resident Nutter Staff Member

    Joined:
    Jun 1, 2007
    Messages:
    11,795
    Likes Received:
    3,571
    Location:
    Yorkshire, England
    What version of Oracle, I imagine new versions would work in a later version of Windows, say XP onwards.
    I presume it must be a really old version?
     
  13. thisdyingsoul

    thisdyingsoul New Member

    Joined:
    Nov 12, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Link for the premade Win98 not working!
    Where I can get this?

    Thankyou ^^
     
  14. Trebor

    Trebor Dolphin Fan

    Joined:
    Jun 1, 2007
    Messages:
    1,221
    Likes Received:
    45
    Location:
    West Yorkshire
    The link is working fine for me. You tried right clicking it and choosing save as?
     
  15. James2000

    James2000 New Member

    Joined:
    Jan 11, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Running Windows 98 Virtual Machine on Windows 7 Enterprise (64 bit)

    Hi All,

    I have installed Windows 98 Virtual Machine on Windows 7 Enterprise (64 bit).

    Please can you advise how I can share my Windows 7 drives or files with the Windows 98 Virtual Machine?

    I have checked Tools -> Settings -> Integration Features. "Enable at startup" is ticked and the drives are ticked.

    Tools -> Enabled Integration Features is grayed-out and cannot be selected.

    I have tried Tools -> Upgrade Integration Components, and then click Continue to automatically set up Windows PC Integration Components. I can an error dialog message in the Virtual Machine sayings "The D:\SETUP.EXE file expects a newer version of Windows. Upgrade your Windows version."

    Please can you advise how I can share my Windows 7 drives or files with the Windows 98 Virtual Machine?

    Thank you for your time and help,
    Best regards,
    James
     
  16. Neoteam1

    Neoteam1 Addict

    Joined:
    Apr 10, 2011
    Messages:
    711
    Likes Received:
    71
    Location:
    United Kingdom
    Wow that looks sexy can i put windows xp on it.
     
  17. InsaneNutter

    InsaneNutter Resident Nutter Staff Member

    Joined:
    Jun 1, 2007
    Messages:
    11,795
    Likes Received:
    3,571
    Location:
    Yorkshire, England
  18. dennisthemenace123

    dennisthemenace123 New Member

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Location:
    Suffolk, England
    Hi,
    I downloaded this yesterday, got it running and managed to install Lego Mindstorms Robotics Invention System 1.0.
    This was very easy, a big relief after trying and failing to understand how to use VirtualBox (I'm a physicist not a computer scientist)
    However when I tried to install Mindstorms Vision Command, it failed because there is no access to USB through Virtual PC 2007.

    Please please advise - would either of these options work
    a) install a USB serial or parallel converter cable (there are no serial or parallel ports in my PC, I'm hoping that Virtual PC 2007 will treat these as genuine serial /parallel ports) and THEN plug in a serial/parallel to USB converter, so Windows 98 thinks it is using a serial port for USB.
    b) install the new version of Virtual PC, maybe magically it will upgrade the Windows 98 - the new version of virtual PC does have USB support.

    Or can you suggest another method ?

    Thank you
     
  19. InsaneNutter

    InsaneNutter Resident Nutter Staff Member

    Joined:
    Jun 1, 2007
    Messages:
    11,795
    Likes Received:
    3,571
    Location:
    Yorkshire, England
    I have just tried the Windows 98 VM on the latest Windows Virtual PC for Windows 7. Sadly you need to update the VPC additions for USB support. As you have guessed the VPC additions do not work on Windows 98 in the newer version sadly.

    [​IMG]

    They do work on Windows XP however:

    [​IMG]

    The Lego Mindstorms Vision cam does work on Windows XP too, however its picked up as a Logitech Quickcam so i'm not sure if it would actually work with the Lego software on Windows XP

    The last time i used mine was many years ago on a real Windows 98 PC.

    I know VMWare can also share USB devices to the Virtual Machine, i believe it does that for Windows 98 too.

    That will probably be the easiest thing to try, good luck!
     
  20. reble

    reble New Member

    Joined:
    Apr 8, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I have a Gateway laptop os Windows 7 Home Premium 64 bit. It needs a bit more tweaking but I got 98se running on my laptop using Windows Virtual pc. I think I still have to do a few more things before I can play my old 16 and 32 bit Windows games. But 98se is running just fine. I can copy and past just fine both ways between 98se and win7

     

Share This Page